söndag 13 juni 2010

Föräldragruppen

Vi var ju på FG eller utbildning eller träffen eller möte eller vad den nu heter, men denna gången pratades det om kejsarsnitt, det var faktiskt intressant, fast inget nytt denna gången heller, förutom att vi pratade lite om detta med sen avnavling, dvs att man klampar av navelsträngen lite senare för att få tillbaka lite blod till bebisen. Tydligen så görs det lite senare vid snitt, så då kanske man inte behöver be om det så specifikt.

Det finns så mycket skrivet och diskuterat kring detta ämne men jag tycker det låter logiskt att man väntar lite med att kapa strängen… I vanliga fall så gör de det nästan direkt när bebisen kommer ut och förespråkarna menar att viktiga stamceller inte hinner komma tillbaka till bebisen och den går då miste om mycket sånt.

2 kommentarer:

Jannika sa...

Låter ganska logiskt faktiskt.. navelsträngen tar ju inget ifrån båbisen, dessutom så kanske det är bra att utnyttja moderkakan till fullo för mest näring osv..!:P

Anonym sa...

Har inte läst tidigare inlägg så jag vet inte om det är i Göteborg med omnejd du ska föda. Men jag gissar det.
Det är faktiskt jätteviktigt att du ser till att få sen avnavling inskrivet i förlossningsbrevet, i synnerhet som det blir snitt, plus att ni tar upp det muntligt med förlossningspoersonalen också, och att pappan, eller annan medföljare, sen vaktar över navelsträngen som en hök. tills den pulserat färdigt. Det stämmer inte att de brukar vänta lite längre med klampningen vid snitt. Utan det är i själva verket tvärt om. Googla på sen avnavling och läs på så mycket som möjligt innan det är dags att föda. På engelska heter det delayed cord clamping. Finns hur mycket som helst att läsa om det på engelska.
Lycka till!!!